Oorzaken

De paarden zijn uit hun oorspronkelijke, natuurlijke omgeving gehaald en worden continu blootgesteld aan allerlei schadelijke schimmels, bacteri╬n en agressieve zuren en deze kunnen het hoorn van de paardenhoef aantasten.

Het ontstaan van microbi╬le infecties
Afgestorven organisch materiaal zoals bijvoorbeeld mest, wordt door micro-organismen afgebroken, deze micro-organismen vormen echter ook een gevaar voor het hoorn van de hoef omdat deze afgestorven keratine cellen zijn en dus ook afgestorven organisch materiaal is.Het instinct van een paard
Hierdoor wordt duidelijk waarom een paard in de natuur of in het weiland instinctief niet meer wil eten in de omgeving waar het gemest heeft, vandaar de 'toppen' gras die staan blijven terwijl de rest van het weiland kaal gevreten is. Bovendien getroost ieder paard zich de moeite zo te urineren dat het zichzelf niet bevuilt, ook dit is niet zonder reden, op deze manier beschermt hij zich tegen de schadelijke invloeden van de agressieve zuren die de urine bevat. De manier waarop wij tegenwoordig de paarden huisvesten kan dus ook voor veel problemen zorgen die wij niet met opzet, maar toch zelf veroorzaken.


terug